Att kalla sig svensk

Om man är född i Sverige och har svenskt medborgarskap.. är man inte svensk då? Är man inte svensk då trots att man har föräldrar som inte är födda i Sverige? Jag tror att många skulle svara nej på den frågan. Andra skulle dock svara ja, vissa skulle kanske också säga att, även om man inte är född i Sverige, men har svenskt medborgarskap, så är man svensk. Men min fråga är, är verkligen ett pass som där står Sverige på så betydande attt det avgör vilken nationalitet du har. Är inte nationalitet en känsla? Är inte det betydande om man själv kallar Sverige sitt hemland eller inte, om man själv ser och känner sig själv som svensk? 
 
För några månader sen lärde vi oss om medborgarskap på en föreläsning. Det jag kommer ihåg från den föreläsning är definitionen av utlänning i svensk rätt. En utlänning är någon utan medborgarskap. Men många har inte den synen. En person som har bott i Sverige i hela sitt liv, pratar flytande svenska, betalar skatt till Sverige kommer fortfarande, av många, bli kallad utlänning bara för denne har utländska föräldrar, ett utlandsklingande efternamn, svart hår och mörka ögon. 
 
När ska vi sluta dela upp människor i grupper. Kan vi inte ses som en enhet? Vi är människor. Kan vi inte sluta att se skillnad på varandra. Spelar det verkligen så stor roll vart vi är födda, vart våra föräldrar är födda, vart våra barn kommer födas. Strävar inte alla efter samma sak? Att vara lyckliga!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0